FortiGuard Web Filter Lisansı Olmadan Statik URL Filtreleme Nasıl Kullanılır?

FortiGate cihazında FortiGuard Web Filter lisansına sahip olmadan bile, statik URL filtreleme kullanarak en basit hali ile site filtrelemesi yapılabilir. FortiGuard Web Filter lisansı, daha güçlü ve dinamik bir URL filtreleme deneyimi sunar, daha kapsamlı koruma sağlar ve yönetimini kolaylaştırır.

Fortigate de URL filtresine statik URL filtresi de denir. FortiGate, metin ve normal ifadeler içeren desenlere sahip belirli URL’ler ekleyerek, belirtilen URL’lerle veya kalıplarla eşleşen web sayfalarına izin verebilir, engelleyebilir, muaf tutabilir ve izleyebilir.

FortiGuard Web Filter lisansı olmadan yapılan Statik URL Filtreleme işlemlerinin farkını aşağıdaki tabloda özetle görebiliriz:

AvantajlarStatik URL Filtreleme (Lisanssız)FortiGuard Web Filter Lisansı
URL Ekleme ve GüncellemeleriManuel yapılırSürekli güncellenen veritabanı var
URL KategorizasyonuYok70 den fazla hazır kategorilendirme var
Kötü Amaçlı İçeriği EngellemeYokSürekli güncellenen veritabanı var
Kullanıcı DostuGruplama yapılamadığı için zamanla karmaşıklık meydana geliyor.Kolay yapılandırma ve kullanım.
Hız ve VerimlilikManuel olduğu için işlem yavaş, sınırlı verimlilik.Hızlı ve etkili URL filtreleme.
SSL inspection İle Detaylı Sayfa İnceleme İşlemiYokVar

Statik URL Filtreleme Profili Oluşturulması

“Security Profiles” bölümünde, yeni bir “Web Filter” profili oluşturun.

Web Filtre profili ayarları içinde, “Static URL Filter” sekmesine gidin ve URL Filter seçeneğini aktif edin.

Create New seçeneği ile aşağıdaki resimdeki gibi istediğiniz siteleri sırası ekleyin.

Ekleme alanında kullanılan seçeneklerin ne anlama geldiği aşağıdaki tablolarda özetlenmiştir.

TypeAçıklama
SimpleFortiGate, tam bağlamı kesin bir şekilde eşleştirmeye çalışır. Örneğin, URL alanına www.facebook.com girdiğinizde, yalnızca www.facebook.com ile eşleşen trafiği bulur. facebook.com veya message.facebook.com ile eşleşmez.
Regular Expression veya WildcardFortiGate, düzenli ifadelerin veya joker karakterlerin kurallarına dayalı olarak deseni eşleştirmeye çalışır. Örneğin, URL alanına *fa* girdiğinizde, www.facebook.com, message.facebook.com, fast.com vb. gibi fa içeren tüm içeriği eşleştirir.
ActionAçıklama
BlockErişimi Engeller.
Allowİzin verir.
Monitorİzin verir ve erişildiğine dair log kaydı atar.
ExemptTrafiğin kalan FortiGuard web filtrelerini, web içerik filtrelerini, web komut dosyası filtrelerini, virüsten koruma taramasını ve DLP proxy işlemlerini atlamasına izin verilir. Bu makale kapmasında bu seçenek bizi ilgilendirmiyor.

Statik URL Filtrelemede Dikkat Edilecekler.

Aşağıdaki örnekte en alt satırdaki kayıtta * kullanarak öncelikli olarak tüm siteleri engellemiş olduk. Daha sonra *turkiye.gov.tr* ve *eba.gov.tr* adreslerini bu satırın üstüne ekleyerek bu desene uyan tüm sitelere erişim yetkisi vermiş olduk. Bu profili istediğimiz bir kuralda artık kullanabiliriz.

Web siteleri genelde 3. parti servislerle entegre olabilir. Bu tip durumlarda bunları da listeye eklemeniz gerekir. Örneğin; Wildcard olarak eklediğimiz *eba.gov.tr* adresine ait cdnvideo.eba.gov.tr , ders.eba.gov.tr , cdnpub.eba.gov.tr , sub domain adreslerine otomatik erişim verilmiş olur fakat fonts.googleapis.com adresine erişim verilmemiş olur.

Özetle FortiGuard Web Filter lisansınız olmasa da url filter işlemi yapabilirisiniz. Eğer ki yetkilendirme yapacağınız sistemlerde genelde internet erişimine ihtiyaç yoksa veya sadece belirli adreslere makinenin çıkması gerekiyor ise kullanılabilir.

URL Filter için ek kaynak

URL filter | FortiGate / FortiOS 6.2.15 | Fortinet Document Library

You may also like...